AIRSOFT - ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ - ΚΥΝΗΓΙ - ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - CAMPING - ΘΑΛΑΣΣΑ
 
 
ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ - ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ - ΗΜΕΡΗΣΙΑ & ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
 
 

Τύποι αεροβόλων όπλων :

Ο καλύτερος τρόπος, εάν μπορούσαμε να χωρίσουμε τα αεροβόλα όπλα σε κατηγορίες - τύπους, θα ήτανε σε αυτά που προκαλούν ανάκρουση κατά την βολή και σε αυτά που δεν προκαλούν.


1. Αεροβόλα με ανάκρουση : 

Αεροβόλα ελατηρίου πιστονιού, που είναι και ο πιο δημοφιλής τύπος αεροβόλου.

Γενικά εύκολη λειτουργία :
Το όπλο οπλίζει είτε σπάζοντας την κάννη του, είτε με κάποιο μοχλό ο οποίος βρίσκεται στο πλάι του όπλου ή κάτω απο την κάννη.

Ο μηχανισμός ελατηρίου πιστονιού :
Το όπλο περιέχει ένα πιστόνι και ένα μεγάλο ή μικρό ελατήριο ανάλογα με το όπλο και τον μηχανισμό του. Με την όπλιση συμπιέζεται το ελατήριο και το πιστόνι μετακινείται προς τα πίσω όπου συνδέεται με τον μηχανισμό σκανδάλης. Όταν τραβηχτεί η σκανδάλη το ελατήριο απελευθερώνεται και σπρώχνει προς τα εμπρός το πιστόνι, το οποίο με την σειρά του συμπιέζει τον αέρα μπροστά απο το πιστόνι. Ο αέρας εκτονώνεται μέσα απο μια οπή (transfer port) η οποία βρίσκεται ακριβώς πίσω από την "φούστα" του βλήματος, εκτοξεύοντας το βλήμα με μεγάλη ταχύτητα προς τα εμπρός μέσα από την κάννη. Η κίνηση του ελατηρίου και του πιστονιού προκαλεί την ανάκρουση η οποία μπορεί να επηρεάσει την στόχευση. Γενικά, όσο πιο ελαφρύ είναι ένα όπλο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάδραση. Έτσι τα βαριά όπλα συχνά έχουν μικρότερη ανάκρουση.

Τα όπλα ελατηρίου είναι σχετικά φτηνά, απλά και αυτόνομα. 
Μπορούν να είναι πολύ ευθύβολα και δυνατά ενώ,
Ενα ακόμα ατού τους είναι η γρήγορη όπλιση που προσφέρουν.

Υπέρ :
Μικρή τιμή αγοράς στην πλειοψηφία τους.
Αυτονομία.
Ταχύτητα όπλισης.
Αξιόπιστα.
Άριστη σχέση απόδοσης/κόστους για τα περισσότερα μοντέλα.

Κατά :
Είναι όπλα μίας βολής με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Τα πιο ευθύβολα όπλα τείνουν να είναι βαριά.
Είναι θορυβώδη.
Έχουν ανάκρουση η οποία μπορεί να επηρεάζει την σκόπευση.


Όπλα αερίου πιστονιού GAS-RAM :

Ομαλή λειτουργία :
Είναι ακριβώς σαν ένα αεροβόλο ελατηρίου, όμως αντί για ελατήριο έχουν έναν αεροστεγή θάλαμο ο οποίος είναι γεμάτος με αέριο. Έτσι κατά την όπλιση το αέριο συμπιέζεται και στην συνέχεια εκτονώνεται σπρώχνοντας το πιστόνι με πολύ μεγαλή δύναμη, συνήθως ξεπερνάει τη δυναμη των ελατηρίων. Εφόσον έχουν πιστόνι έχουν και ανάκρουση, η οποία όμως είναι λιγότερη απο αυτήν των αντίστοιχων ελατηρίου, ενώ αυτή η κατηγορία έχει λιγότερους κραδασμους. Χρειάζονται λιγότερη συντήρηση και μπορούν να αφεθούν οπλισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία τους και την απόδοση τους.

Υπέρ :
Πιο φτηνά από τα όπλα προσυμπιεσμένου.
Σταθερά στην δύναμή τους.
Αυτόνομα.
Δεν έχουν ελατήριο, με αποτέλεσμα λιγότερες δαπάνες σε πιθανό service.
Λόγω της μη υπαρξης ελατηρίου, δεν χάνουν την δύναμή τους μετά από όπλιση που θα παραμείνει αρκετή ώρα.

Κατά :
Είναι πιο ακριβά απο τα αντίστοιχα ελατηρίου.
Πιο δύσκολα στην όπλιση από τα ελατηρίου.

 

2. Αεροβόλα χωρίς ανάκρουση :

Τα αεροβόλα χωρίς ανάκρουση χωρίζονται σε τέσσερις κύριες κατηγορίες.

- Αεροβόλα ελατηρίου χωρίς ανάκρουση ( με σύστημα αποροφησης Recoill ).
- Αεροβόλα διοξειδίου.
- Αεροβόλα με ενσωματωμένη τρόμπα.
- Αεροβόλα προσυμπιεσμένου αέρα.

Αεροβόλα ελατηρίου χωρίς ανάκρουση :

Αυτή είναι μια μικρή κατηγορία όπλων τα οποία λέγονται αντικραδασμικά η αλλιώς στα αγγλικά Recoilless. 
Έχουν κανονικά ανάκρουση όπως και τα άλλα ελατηρίου αλλά το σύστημα τους βοηθάει στο να αποσβέσει την ανάκρουση πριν αυτή φτάσει στον σκοπευτή.
Υπάρχουν 2 τέτοια συστήματα : 

- Το πρώτο που το συναντάμε μέχρι και σήμερα στο Diana Mod.54 έχει κανονικό μηχανισμό ελατηρίου, με τη διαφορά ότι ο μηχανισμός πατάει επάνω σε ράγες μέσα στο κοντάκι του με αποτέλεσμα κατά τη βολή όπου δημιουργείται ανάκρουση, να κινείται όλος ο μηχανισμός του όπλου προς τα πίσω. Το συγκεκριμένο σύστημα η Diana το εχει πάρει από τα παλιά Ολυμπιακά Αθλητικα αεροβόλα 10 μέτρων Feinwerbau 300 στην δεκαετία του '80, όπου και πρωτοεμφανίστηκε.

- Το δεύτερο και σπάνιο πλέον σύστημα είναι και αυτό εμπνευσμένο από το Ολυμπιακό Αθλητικό αεροβόλο 10 μέτρων της Diana Mod. 75, 60, 65 το οποίο έχει μέσα στον μηχανισμό 2 έμβολα τα οποία έχουν διαφορετική κατεύθυνση. Από τα 2 αυτά έμβολα, το ένα είναι το ενεργό που συμπιέζει τον αέρα και το άλλο εκτελεί χρέη αντίβαρου κινούμενο ταυτόχρονα προς τα πίσω, προκαλώντας έτσι αντίθετη τυφλή κρούση, ώστε να εξισορροπηθούν οι δυνάμεις και να μην προκληθεί ανάκρουση.


Αεροβόλα διοξειδίου του άνθρακα :

Αυτά τα όπλα είναι ένας τρόπος για να αποκτήσει κάποιος ένα αεροβόλο χωρίς ανάδραση σε χαμηλή τιμή. Χρησιμοποιούν μικρές αμπούλες CO2 ή μεγαλύτερες φιάλες CO2 των 88 γραμμαρίων. Η έλλειψη ανάδρασης καθώς και το μικρό τους βάρος τα κάνουν δημοφιλή στους αρχάριους ή στους νεαρούς αεροβολιστές οι οποίοι δεν αντέχουν το βάρος και την δύναμη που απαιτούν για να οπλίσουν τα αεροβόλα ελατηρίου.
Οι αμπούλες διοξειδίου έχουν και κάποια μειονεκτήματα. Πρέπει κανείς να αγοράζει συνεχώς αμπούλες διοξειδίου, οι οποίες είναι περιορισμένης δύναμης και παράγουν λιγότερο σταθερές-από άποψη δύναμης και ταχύτητας-βολές. Η πίεση στο εσωτερικό μιας αμπούλας, μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Υπέρ :
Σχετικά φτηνά.
Διασκεδαστικά στην χρήση.
Πολύσφαιρα.
Ευκολία χειρισμού.
Συνήθως πολύ ελαφριά.

Κατά :
Μέτρια ευθυβολία.
Μπορούν να γίνουν ακριβά στην χρήση.
Πολλά απο αυτά τα όπλα είναι "φτηνές" κατασκευές.
Μέτριες και αρκετές φορές ''κακές'' σκανδάλες.


Αεροβόλα τρόμπας :

Αυτόνομα αεροβόλα χωρίς ανάκρουση με έναν ενσωματωμένο μοχλό-τρόμπα. 
Ένα αρκετά δημοφιλές σύστημα που χαρακτηρίζει τα αυτόνομα pcp τα οποία έχουν και αυτά τις διαφορές τους από όπλο σε όπλο.
- Υπάρχει σαν σύστημα με μεγάλη επιτυχία στα Αεροβόλα Ολυμπιακού Αθλήματος κορυφαίων εταιριών, όπου με μία συμπίεση του μοχλού, παράγει την απαιτούμενη ισχύ.
- Από την άλλη μεριά, υπάρχουν κάποια αεροβόλα με μοχλό, ο οποίος είναι συνήθως "κρυμμένος" στο πίσω τμήμα του όπλου η κάτω από το όπλο και συνήθως χρειάζονται 5-10 γεμίσματα με τον μοχλό για να ρίξουν μια βολή ενέργειας 12 ποδολιβρών, αλλά είναι τα πιο φτηνά και ευθύβολα αεροβόλα χωρίς ανάδραση. Π.χ. Sheridan
- Η τεχνολογία εξέλιξε το FX independence το οποίο συνδυάζει και τα 2 παραπάνω. Δηλαδή σου δίνει την επιλογή να κάνεις χρήση της τρόμπας του απο μία μέχρι όσες φορές χρειαστεί για να φτάσει στα απαιτούμενα BAR. Έτσι έχουμε διαφορές στην αυτονομία του όπλου και στο επίπεδο της ισχύς του.

Υπέρ :
Χωρίς ανάκρουση.
Ελαφριά (Αν και όχι πάντα).
Ευθύβολα.

Κατά :
Η όλη διαδικασία με τον μοχλό-τρόμπα για να οπλιστούν μπορεί να γίνει κουραστική.


Αεροβόλα προσυμπιεσμένου αέρα :

Αυτός ο τύπος αεροβόλου έχει εξελιχθεί αλματωδώς τα τελευταία δέκα χρόνια.
Χρησιμοποιούν μια φιάλη που είναι ενσωματωμένη στο όπλο για να αποθηκεύουν συμπιεσμένο αέρα, συνήθως γύρω στις 200 ατμόσφαιρες και ειναι και η πηγή ενέργειας του όπλου. Αυτή η φιάλη μπορεί να αποθηκεύει αέρα για 30-500 βολές ανάλογα με το μέγεθος της και την ισχύ του όπλου. Η φιάλη γεμίζεται είτε με ειδική τρόμπα, είτε απο μπουκάλα κατάδυσης.
Τα όπλα αυτά έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Δεν έχουν ανάδραση πράγμα που βοηθάει στο να είναι πολύ ευθύβολα. Αν τοποθετηθεί στη άκρη της κάννης μειωτήρας κρότου είναι αθόρυβα (οι μειωτήρες κρότου απαγορεύονται στην χώρα μας). Τέλος υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία μοντέλων. Στα μειονεκτήματα τους συγκταλέγονται το υψηλό τους κόστος, η επιπλέον επένδυση σε εξοπλισμό γεμίσματος και η ανάγκη γεμίσματος της φιάλης ανα συγκεκριμένο αριθμό βολών.

Υπέρ :
Πολύ μεγάλη ποικιλία απο μάρκες και χαρακτηριστικά.
Ευθύβολα.
Πολύ μεγάλης δύναμης.
Αθόρυβα εάν τοποθετήσουμε μειωτήρα κρότου.

Κατά :
Μεγάλο κόστος.
Μπορεί να γίνει δύσκολο το γέμισμα τους.
Παρότι η έλλειψη ανάκρουσης είναι πολύ χρήσιμη στην ευστοχία, αφαιρεί ένα τμήμα της πρόκλησης της σκοποβολής.


Πηγή: airgunbuyer.com - aerovolo.gr

Τελευταία Προϊόντα

gp_20_desert_sand_ref_6111397_d_1
Αεροβόλο Πιστόλι GAMO GP-20 Desert 4.5mm
Τιμή πώλησης: 93,90 €

GAM10-005354
Αεροβόλο GAMO Big Cat 1000 5.5mm
Τιμή πώλησης: 209,90 €

Κορυφαία Προϊόντα

71_15256-002
Όπλο Airsoft AEG DS4 Carbine Complete Set
Τιμή πώλησης: 95,90 €

5828_large
Στόχοι Σκοποβολής 14x14 100τμχ
Τιμή πώλησης: 9,90 €

sfentona_target
Σφεντόνα MEGALINE Target
Τιμή πώλησης: 9,90 €

Στο Kapoulitsas-outdoors.gr χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία πλοήγησης σας.