AIRSOFT - ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ - ΚΥΝΗΓΙ - ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - CAMPING - ΘΑΛΑΣΣΑ
 
 
ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ - ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ - ΗΜΕΡΗΣΙΑ & ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
 
 

Επιλογή σκοπευτικής διόπτρας (του Χάρη Γεωργιάδη)

Το παρακάτω κείμενο μας έστειλε ο σκοπευτής ανοιχτού πεδίου με αεροβόλα ΧΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ. Τον ευχαριστούμε για την προσφορά του. Πιστεύουμε ο απλός και συνάμμα κατατοπιστικός τρόπος που περιγράφει το θέμα, μπορεί να βοηθήσει κάθε Ελληνα υποψήφιο αγοραστή οφθαλμίδας.

"Αγαπητοί φίλοι, δημιουργώντας αυτό το άρθρο θα ήθελα να σας παρουσιάσω το εγχειρίδιο επιλογής διόπτρας.
Δεν είναι λίγες οι φορές όπου φίλοι που δεν γνωρίζω προσωπικά, με ρωτούν την γνώμη μου σχετικά με το ποιά διόπτρα να αγοράσουν για το αεροβόλο τους.
Προσπαθώντας να τους καλύψω τις απορίες, διαπιστώνω ότι δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά περί μίας διόπτρας. Παρ'όλα αυτά είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην αγορά της με αμφίβολα αποτελέσματα.
Έχοντας μία μικρή εμπειρία με το θέμα (και όσον αφορά την άμεση εμπλοκή μου αγοράζοντας για κάποιο αεροβόλο μου,  είτε δοκιμάζοντας φίλων και γνωστών)  έχω αποκομίσει σημαντικές πληροφορίες.
Ας δούμε όμως τα πράγματα απο την αρχή.
Η σκοπευτική διόπτρα είναι ένα εξάρτημα το οποίο μας βοηθάει (και μόνο αυτό), να στοχεύουμε καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια και ΑΣΦΑΛΕΙΑ σε μακρινές αποστάσεις.
Η διόπτρα λοιπόν ασχέτως της μάρκας της απαρτίζεται απο τα ίδια εξαρτήματα-χαρακτηριστικά.
Για να τα δούμε λοιπόν με την σειρά.

Θα τα αναλύσουμε ένα-ένα, αναφέροντας πως λέγονται αυτά και τι κάνουν.
1)Αντικειμενικός Φακός ή Objective Lens:
Είναι ο φακός που υπάρχει στο εμπρός μέρος της διόπτρας και μετριέται σε mm. Είναι υπεύθυνος για την εισροή του φωτός στην διόπτρα και είναι πολύ σημαντικός όπως καταλαβαίνετε.  Συνήθως έχουν ειδικές επιστρώσεις(coats) έτσι ώστε να μην επηρεάζονται απο ομίχλη, υγρασία, βροχή. Επίσης οι επιστρώσεις αυτές λειτουργούν και υπέρ της διάχυσης του φωτός στα εσωτερικά τμήματα της διόπτρας. Το Α και το Ω σε μία διόπτρα. Η διάχυση και μεταφορά του φωτός μετριέται σε ποσοστιαίες μονάδες και καλές διόπτρες φθάνουν μέχρι και το 97%.  Δηλαδή μεταφέρουν το 97% του φωτός που βλέπουμε με γυμνό μάτι μέσα στην διόπτρα.
Συνήθως οι διαστάσεις αυτών των φακών ξεκινούν στα 40mm (υπάρχουν και μικρότεροι αλλά είναι σπανιότεροι) και συνεχίζουν στα 44mm, 50mm, 56mm, 60mm και υπάρχουν και κάποιοι στα 72mm. Όπως καταλαβαίνετε όσο μεγαλύτερος είναι ο αντικειμενικός φακός τόσο περισσότερο φώς περνάει μέσα στην διόπτρα. Δεν είναι πανάκεια πάντως ότι ένας φακός μεγαλύτερης διαμέτρου κάνει και σωστότερη δουλεία. Μεγάλος αλλά φθηνός φακός, μπορεί να σημαίνει μικρότερη φωτεινότητα και διαύγεια απο άλλον μικρότερο αλλά καλύτερης ποιότητας.
Επίσης ο αντικειμενικός φακός είναι υπεύθυνος για την διαύγεια και το contrast των χρωμάτων. Όσο καλύτερος είναι τόσο πιό ζωντανά και καθαρά είναι τα χρώματα.

2)Κομβία ρύθμισης ή Adjustment knobs:
Είναι τα κυκλικά κουμπιά που βρίσκονται περίπου στο μέσω του σώματος της διόπτρας κάθετα μεταξύ τους. Αυτά είναι υπεύθυνα για την εσωτερική κίνηση του νηματόσταυρου έτσι ώστε να ρυθμίσουμε την διόπτρα μας. Το κάθετο ονομάζεται elevation adjustment knob ή ρύθμιση καθ'ύψος. Συνήθως φέρουν διαγραμμίσεις έτσι ώστε να μετράμε τα clicks για να προβούμε στις απαραίτητες ρυθμίσης. Στις περισσότερες διόπτρες τα clicks είναι 1/4 ΜΟΑ και σε πιό ακριβές διόπτρες σε 1/8 ΜΟΑ (θα δούμε αργότερα και χωριστά τι σημαίνει ΜΟΑ). Με το elevation λοιπόν ρυθμίζουμε το ΡΟΙ (point of impact) δηλ. το σημείο που χτυπάει η βολίδα κατά τον κάθετο άξονα (πάνω-κάτω). Αντίστοιχα λειτουργεί και το οριζόντιο κουμπί που ονομάζεται Windage  (από την λέξη Wind που σημαίνει "αέρας"). Απο αυτό το κουμπί ρυθμίζουμε αντίστοιχα και με τον ίδιο τρόπο την απόκλιση του οριζόντιου άξονα (αριστερά-δεξιά). Σημαντικό στοιχείο εδώ είναι τα click να είναι αισθητά και στον ήχο αλλά και στην αίσθηση και να είναι διακριτά και όχι να έχουν κυλιόμενη αίσθηση.

3)Μέγεθος σωλήνα ή Tube size:
Όπως φανερώνει και η περιγραφή πρόκειται για το μέγεθος της διαμέτρου του κεντρικού σωλήνα (που φιλοξενεί όλα τα οπτικά και μη μέρη). Μετριέται και αυτός σε mm αλλά και σε ίντσες. Συνήθως σε ίντσες αναφερόμαστε στο 1" σωλήνα, ενώ για τους υπόλοιπούς σε mm. Έτσι λοιπόν έχουμε σωλήνες 1",26mm, 30mm και 34mm.
Ισχύει εδώ ότι και για τον αντικειμενικό φακό. Όσο μεγαλύτερος είναι ο σωλήνας σε διάμετρο τόσο περισσότερο φώς περνάει, αλλά και καλύτερα διανέμεται. Επίσης μεγαλύτερος σωλήνας σημαίνει και περισσότερο χώρο για τα κινούμενα εσωτερικά μέρη μίας διόπτρας με συνέπεια καλύτερους μηχανισμούς και ακριβέστερους.

4)Δακτυλίδι ρύθμισης μεγέθυνσης ή Power ring:
Είναι το εξάρτημα που μας βοηθάει να αυξομειώνουμε το μέγεθος της μεγέθυνσης ανάλογα με τις ανάγκες της σκόπευσης. Αυτό πρέπει να λειτουργεί μαλάκα αλλά και σφικτά χωρίς διακυμάνσεις σε όλο το εύρος της περιστροφής. Δεν πρέπει να έχει "μπόσικα" και πρέπει να ανταποκρίνεται άμεσα και σωστά. Επάνω σ'αυτό υπάρχουν αριθμοί που δηλώνουν τα "Χ" της μεγέθυνσης, για παράδειγμα:3,4,5,6,7,8 και 9 για μία διόπτρα όπου το zoom της είναι 3-9. Πάνω στο σώμα της διόπτρας υπάρχει (συνήθως) μία κουκίδα λευκού ή κόκκινου χρώματος,  όπου μας υποδυκνείει το μέγεθος του zoom. Σε διόπτρες με μεγαλύτερο εύρος zoom δεν υπάρχει αρίθμηση για κάθε ένδειξη, αλλά συνήθως ανα δεκάδες με ενδιάμεσες διαγραμμίσεις. Για παράδειγμα σε μία διόπτρα 6-24 θα δούμε ενδείξεις στο δακτυλίδι 6,8,10,12,14,16,18,20,24 και πάλι ενδοιάμεσα διαγραμμίσεις.

5)Οφθαλμικός Φακός ή Ocular lens:
Πρόκειται για τον φακό μέσω του οποίου βλέπουμε μέσα απο την διόπτρα. Συνήθως εμπρός απο αυτόν βρίσκεται ένα δακτυλίδι με το οποίο ρυθμίζουμε τις διοπτρίες ανάλογα με την ορασή μας (μυωπία,πρεσβυωπία,αστιγματισμό κ.τ.λ.) έτσι ώστε να βλέπουμε καθαρά και ευδιάκριτα το νηματόσταυρο.

Για το τέλος άφησα την ρύθμιση του λάθος της παράλλαξης και αυτό γιατί δεν την συναντάμε σε όλες τις διόπτρες. Αυτή η ρύθμιση γίνεται είτε με κάποιο δακτυλίδι που βρίσκεται ενσωματωμένο στον αντικειμενικό φάκο, είτε με ειδικό περιστροφικό κουμπί που βρίσκεται αριστερά του σωλήνα απέναντι από το windage knob. Και τα δύο είδη δακτυλιδιών έχουν επάνω τους διαγραμμίσεις είτε σε μέτρα είτε σε γιάρδες. Κάποιες εταιρείες προσφέρουν και τα δύο.

Ας δούμε τώρα αναλυτικότερα τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει μία διόπτρα για να καλύψει τις απαιτήσεις σκόπευσης με αεροβόλο όπλο.
Ξεκινώντας καλό θα ήταν να αναφέρω κάτι πολύ σημαντικό. Τα όπλα εμβόλου (ελατηρίου ή Gas Ram) λόγω ανακρουσής που διαθέτουν καλό είναι να χρησιμοποίουν διόπτρες πιστοποιημένες για κραδασμούς.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ!!!
Διόπτρες που απευθύνονται για πυροβόλα όπλα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνουν και σε αεροβόλα όπλα εμβόλου. Και αυτό γιατί η ανάκρουση ενός πυροβόλου όπλου εκδηλώνεται εντελώς διαφορετικά σε σχέση με ένα αεροβόλο όπλο.

Πολύ σημαντικό κριτήριο για την επιλογή διόπτρας είναι (εκτός από το αεροβόλο) το είδος σκοποβολή που εξασκούμε.
Διαφορετική διόπτρα θα χρειαστούμε για την ενασχόληση μας με το FT, διαφορετική για κοντινούς στόχους, διαφορετική για plinking, διαφορετική για bench rest και ούτω καθ'εξης. Βέβαια μπορεί κάποιος αν επιλέξει κάποια συγκεκριμένη διόπτρα να καλύψει όλα τα παραπάνω με αντίστοιχο αντίτιμο βέβαια πάντα.

Άλλο ένα κριτήριο είναι η αξία του αεροβόλου η οποία πρέπει να συνάδει μ'αυτή της διόπτρας.
Τελευταίο κριτήριο είναι η αξία της διόπτρας και πόσα μπορούμε να διαθέσουμε. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με την αξία του αεροβόλου. Ακούω και διαβάζω πολλούς φίλους να ρωτάνε τι όπλο να αγοράσουν, για παράδειγμα, με 700€. Αφού προχωρήσουν στην αγορά του όπλου όμως ρωτούν ποιά διόπτρα να πάρουν με 100€.
ΛΑΘΟΣ!!!Όπως το όπλο συνδυάζεται με την διόπτρα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, έτσι πρίν την αγορά του όπλου, πρέπει να έχουμε προβλέψει την αγορά ΚΑΙ της διόπτρας. Ο συνδυασμός δεν πρέπει να αρκείται μόνο σ'αυτό αλλά και στην αξία αυτών.

Τώρα τελευταία και λόγω ανταγωνισμού αλλά και λόγω της τεχνολογικής ανέλιξης, μπορούμε να βρούμε αξιοπρεπέστατες διόπτρες σε πολύ καλές τιμές, αλλά και τεράστια ποικιλία. Οι εταιρείες προσφέρουν όλο και καλύτερα χαρακτηριστικά και προδιαγραφές στα προιόντα τους, βοηθώντας εμάς να κάνουμε την πιό συμφέρουσα αγορά. Δεν πρέπει να έχουμε παρωπίδες και προκαταλήψεις όσον αφορά τις εταιρείες.
Ας δούμε λοιπόν κάποιες βασικές αρχές για την σωστή αγορά μίας διόπτρας.

ΑΠΟ ΠΟΥ?

Πλέον με την άνθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου (πέρα απο τις συμβατικές μεθόδους αγοράς) έχουμε πρόσβαση σε εικονικά καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Ενημερωθείτε από φίλους, site και reviews για το ποιά είναι τα αξιόπιστα καταστήματα και με τις καλύτερες τιμές και χρόνους παράδοσης. Αφιερώστε λίγο χρόνο παραπάνω για την αναζήτηση των σωστών καταστημάτων για να μην βρεθείτε σε δυσάρεστη θέση να χάσετε χρήματα. Αποφύγετε αγορές απο καταστήματα εκτός Ευρωπαικής Ένωσης διότι ελοχεύουν κίνδυνοι αυξημένων φόρων, μέχρι κατάσχεση της διόπτρας.

ΠΟΣΟ?

Κάντε σύγκριση τιμών μεταξύ διαφόρων καταστημάτων ΜΟΝΟ για τα ίδια προιόντα!! Δώστε βάση στα μεταφορικά, γιατί απο ένα κατάστημα με υψηλά μεταφορικά μπορεί να χρεωθείτε περισσότερα τελικά σε σχέση με ένα κατάστημα όπου πουλά ακριβότερα αλλά έχει φθηνότερα μεταφορικά.
Επίσης δώστε σημασία σε τυχόντα παρελκόμενα (mounts, sunshades, covers κ.α.) γιατί ίσως να συμφέρει να τα αγοράσετε από άλλο κατάστημα για τους ίδιους λόγους που ανάφερα πιό πάνω. Επίσης μην ξεχνάτε ότι "το φθηνό κοστίζει ακριβά". Μην έχοντας τα κατάλληλα κεφάλαια για την αγορά μιας καλής διόπτρας, αγοράζουμε κάποια φθηνή η οποία σύντομα χαλάει ή έχει χαμηλή ποιότητα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να την αντικαταστήσουμε παίρνοντας μία άλλη φθηνή ξοδεύοντας τελικά όσα θα δίναμε απο την αρχή για μία καλή η οποία θα μας κάλυπτε ολοκληρωτικά.

Και ερχόμαστε στο κεντρικό ερώτημα, ΠΟΙΑ?

Όλοι μας εντυπωσιαζόμαστε απο κάποια χαρακτηριστικά, όπως το μέγεθος του zoom, το μέγεθος του αντικειμενικού φάκου κ.τ.λ.
Καλό όμως είναι να τα βάλουμε λίγο στην άκρη όλα αυτά έτσι ώστε η επιλογή μας να είναι η πιο συνετή και κατάλληλη.
Μεγάλα μεγέθη σε zoom και φακούς σημαίνει ταυτόσημα και μεγάλο κόστος, αλλά και μεγάλο συνολικό μήκος και βάρος.
Κάποιες διόπτρες λοιπόν εξ'αιτίας αυτών των χαρακτηριστικών είναι απαγορευτικές για την χρήση πάνω σε αεροβόλο σπαστής κάννης. Αν νομίζετε ότι μπορεί να σας εξυπηρετεί μία τέτοια διόπτρα πάρτε μεζούρα και κάντε μετρήσεις προσεκτικά προτού δώσετε την παραγγελία σας.
Το μεγάλο βάρος επίσης είναι ανασταλτικός παράγοντας εάν συνηθίζετε να ρίχνετε όρθιοι ή εκτός bench rest γενικότερα.
Επίσης δώστε προσοχή στην περίπτωση που διαθέτετε PCP με γεμιστήρα. Έχει παρατηρηθεί πολλές φορές να υπάρχει πρόβλημα με τα δακτυλίδια, αλλά και με το μέγεθος του φακού (όσο μικρότερος σε διάμετρο είναι, τόσο πιό κοντά mounts έχει με αποτέλεσμα να "βρίσκει" η διόπτρα πάνω στον γεμιστήρα. Το ίδιο ισχύει και για κάποιους μηχανισμούς bolt action και κλείστρα.
Πιό συγκεκριμένα τώρα θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω (σύμφωνα με το είδος σκοποβολής αλλά και αεροβόλου) κάποιες προτάσεις σε προδιαγραφές που πρέπει να πληρουν οι εκάστοτε διόπτρες.

Διόπτρες για χρήση FT

Εδώ προτιμούμε τις διόπτρες με μεγάλες μεγεθύνσεις επειδή ως γνωστόν στο άθλημα του FT απαγορεύεται η χρήση κάθε είδους range finder. Οι μεγάλες μεθύνσεις μας επιτρέπουν μέσω του parallax να κάνουμε range finding. Όσο μεγαλύτερη είναι η μεγέθυνση τόσο πιο μεγάλη είναι και η ακρίβεια της αποστασιομέτρησης. Επίσης επειδή οι στόχοι ποικίλουν σε αποστάσεις (να θυμήσω ότι μπορεί να βρίσκονται απο 10-50m) η μεγάλη διακύμανση του Zoom εξυπηρετεί στην καλύτερη σκόπευση. Συνηθισμένα μεγέθη zoom γι'αυτές τις διόπτρες είναι απο 6-24 και πάνω. Όλες διαθέτουν διόρθωση παράλλαξης και συνήθως είναι side parallax αλλά όχι απαραίτητα. Βασική προυπόθεση όμως είναι, η διόρθωση της παράλλαξης να ξεκινάει από τα 10m.

Διόπτρες για χρήση Bench rest

Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά, μιάς και η απόσταση είναι συγκεκριμένη(25m). Ένα καλό zoom είναι απαραίτητο έτσι ώστε να έχουμε πλήρη και άμεσο έλεγχο του αποτελέσματος της βολής. Για χρήση αποκλειστικά για Bench rest μπορεί να χρησιμοποιηθεί και διόπτρα με σταθερή μεγέθυνση. Θα πρότεινα zoom Χ12,Χ18 ή ακόμα και Χ20. Το μέγεθος του φακού δεν παίζει και ιδιαίτερο ρόλο εδώ αν και καλό θα ήταν να μην είναι πιό μικρός απο 40mm. Επίσης δεν υπάρχει περιορισμός στο βάρος μιάς και το όπλο είναι συνέχεια ακουμπισμένο στο rest.

ΧΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ FIELD TARGET)

Τελευταία Προϊόντα

gp_20_desert_sand_ref_6111397_d_1
Αεροβόλο Πιστόλι GAMO GP-20 Desert 4.5mm
Τιμή πώλησης: 93,90 €

GAM10-005354
Αεροβόλο GAMO Big Cat 1000 5.5mm
Τιμή πώλησης: 209,90 €

Κορυφαία Προϊόντα

71_15256-002
Όπλο Airsoft AEG DS4 Carbine Complete Set
Τιμή πώλησης: 95,90 €

5828_large
Στόχοι Σκοποβολής 14x14 100τμχ
Τιμή πώλησης: 9,90 €

sfentona_target
Σφεντόνα MEGALINE Target
Τιμή πώλησης: 9,90 €

Στο Kapoulitsas-outdoors.gr χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία πλοήγησης σας.