AIRSOFT - ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ - ΚΥΝΗΓΙ - ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - CAMPING - ΘΑΛΑΣΣΑ
 
 
ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ - ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ - ΗΜΕΡΗΣΙΑ & ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
 
 

Κανόνες ασφαλείας & σωστός χειρισμός του όπλου

1. ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ κατά τις μικρές μετακινήσεις με αυτοκίνητο, από τον ένα τόπο στον άλλο, όσον αφορά τα όπλα. Οι καραμπίνες θα πρέπει οπωσδήποτε να αδειάζονται και με κλείστρα ανοικτά να μπαίνουν στις μονοκόμματες θήκες. Τα δίκαννα, λόγω του ότι είναι σπαστά, πρέπει να μένουν πάντα ανοικτά - και θα ήταν καλύτερα - αφού λύνονται ευκολότερα και γρηγορότερα από μία καραμπίνα και μπαίνουν στις θήκες τους λυμένα. 

2. ΟΤΑΝ βγαίνουμε από το αυτοκίνητο και χρειάζεται να περπατήσουμε για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι να φτάσουμε στο κυρίως μέρος που θα ψάξουμε ή που θα καθίσουμε στο καρτέρι μας, συνίσταται οι καραμπίνες να είναι άδειες, με το κλείστρο ανοικτό με τον αορτήρα τους από τον ώμο, ενώ τα δίκαννα ανοικτά στον ώμο. 

3. ΣΤΟ ΚΑΡΤΕΡΙ κι ενώ περιμένουν να εμφανιστούν τα πουλιά, ο δείκτης δεν μπαίνει ποτέ στην σκανδάλη, παρά βρίσκεται στο πλάι της βάσης του όπλου ή του υποψυλακτήρα της σκανδάλης. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και όταν το σκυλί μας ψάχνει έναν τόπο, χωρίς ακόμη να έχει ψερμάρει ή να μας έχει δείξει έντονα σημεία ότι είναι πολύ κοντά στο θήραμα. 

4. ΤΟ ΓΕΜΙΣΜΑ της καραμπίνας πρέπει να γίνεται πάντα με την κάννη στραμμένη ψηλά ή προς το έδαφος και με γωνία 45 μοιρών σε σχέση με τον κορμό του σώματός μας. Ποτέ δεν γεμίζουμε όπλο με την κάννη παράλληλη προς το έδαφος. Επίσης το ίδιο ισχύει με την γωνία των 45 μοιρών - για το κλείσιμο ενός δίκαννου, αφού το κλείσιμο με τις κάννες ψηλά δεν επιτρέπεται. 

5. ΠΟΤΕ δεν αλλάζουμε τσοκάκι στο όπλο κατά την διάρκεια του κυνηγίου με τη θαλάμη γεμάτη. Το «έλα μωρέ» και «ωχ αδερφέ σιγά τώρα» μπορεί να στοιχίσουν τα δάχτυλα του χεριού μας. 

6. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΜΠΛΟΚΗΣ της καραμπίνας μας, θα πρέπει να στρέψουμε την κάννη της ψηλά ή προς τα κάτω, με τη γωνία των 45 μοιρών που προαναφέραμε και να γίνει απεμπλοκή με έλεγχο της θαλάμης και του εσωτερικού της κάννης. 

7. ΑΝ ΑΚΟΥΣΤΕΙ υπόκωφος και αφύσικα χαμηλά κρότος κατά το πάτημα της σκανδάλης, τότε έχουμε να κάνουμε με ένα ελαπωματικό φυσίγγιο. Η καραμπίνα δεν θα κάνει τον κύκλο λειτουργίας της κι εμείς τραβώντας το κλείστρο πίσω, θα πρέπει να ελέγξουμε το εσωτερικό της για τυχόν ύπαρξη πλαστικής ή μάλλινης τάπας. Στο δίκαννο ο έλεγχος είναι ευκολότερος. 

8. ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που πρόκειται να περάσουμε κάποιο χαντάκι ή φράκτη στον κυνηγότοπο, είναι απαραίτητο να βγάζουμε το φυσίγγιο από την θαλάμη του όπλου και όχι απλά να βάζουμε ασφάλεια. 

9. ΔΕΝ ΤΟΥΦΕΚΑΜΕ ποτέ όταν δεν βλέπουμε τι υπάρχει πίσω από εκεί που θα πυροβολήσουμε και δεν είμαστε βέβαιοι για την ασφαλή κατάληξη των σκαγίων. πάντα να βλέπουμε πρώτα τον στόχο μα και μετά να τουφεκάμε, ποτέ στα τυφλά. Επίσης, δεν τουφεκάμε ποτέ πάνω στην επιφάνεια του νερού, δεν τουφεκάμε άσκοπα στον αέρα, ούτε χρησιμοποιούμε το όπλο μας για να αστειευτούμε. Το όπλο μας είναι ένα ειδικό και χρήσιμο εργαλείο και πάντα το αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και σύνεση. 1 

10. ΟΤΑΝ κυνηγάμε σε σφικτό μέρος και ιδιαίτερα πυκνό, μην ξεχνάμε να αφαιρούμε τον αορτήρα από το όπλο. Επίσης, όταν κυνηγάμε συντροφικά σε πυκνό μέρος να ελέγχουμε που βρίσκεται ο σύντροφός μας, καθώς επίσης να κρατάμε το όπλο μας όταν περπατάμε με τρόπο, που να μην βλέπει η κάννη προς τον σύντροφό μας. 

11. ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που δεχόμαστε έλεγχο από θηροφύλακα, αμέσως αδειάζομε το όπλο, βγάζοντας το φυσίγγι από την θαλάμη και αφήνουμε το κλείστρο ανοικτό. Επίσης το ίδιο κάνουμε και όταν έρχεται να μας μιλήσει κάποιος συνάδελφος κυνηγός στο βουνό. Αν έχουμε δίκαννο, το ανοίγουμε και το κρατάμε ανοικτό. 

12. ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ το όπλο μας είναι λυμένο και σε μέρος απρόσιτο από παιδιά και άσχετους. Τα φυσίγγια φυλάσσονται σε ξεχωριστό μέρος από το όπλο και επίσης απρόσιτο από τα παιδιά. Αν διαθέτουμε οπλοθήκη - έπιπλο, όπου μέσα τα όπλα μας είναι δεμένα, τότε αυτή πρέπει οπωσδήποτε να κλειδώνει και επίσης το κάθε όπλο να έχει πάνω του μια κλειδαριά σκανδάλης. 

13. ΔΕΝ γεμίζουμε ποτέ το όπλο μας με πραγματικά φυσίγγια μέσα στο σπίτι για οποιαδήποτε εξάσκηση, παρά μόνον με εικονικά διαφανή φυσίγγια ελατηρίου. 

14. ΠΌΤΕ δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το όπλο μας αν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ ή έχουμε πάρει φάρμακα. 

15. ΟΤΑΝ δώσουμε σε κάποιον το όπλο μας να το δει, οπωσδήποτε πρέπει να το αδειάσουμε και να αφήσουμε το κλείστρο ανοικτό (αυτογεμές - επαναληπτικό). Για δίκαννα - μονόκαννα, το δίνουμε πάντοτε ανοικτό. 

16. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ φυσίγγια στο όπλο μας, των οποίων τις προδιαγραφές (διαμέτρημα - μήκος κάλυκα) καθορίζει μόνο ο κατασκευαστής του όπλου και το αναγράφει πάνω στην κάννη. 

17. ΕΙΝΑΙ πολύ χρήσιμο να φοράμε γυαλιά ασφαλείας ή σκοπευτικά όταν κινούμαστε σε κυνηγότοπους και σκοπευτήρια. Πολλοί έχουν χάσει την όρασή τους από αδέσποτα σκάγια. 

18. ΟΤΑΝ φθάσουμε στον κυνηγότοπο ή το σκοπευτήριο και δέσουμε το όπλο μας, πριν το γεμίσουμε ελέγχουμε πάντα το εσωτερικό της κάννης του αυτογεμούς ή επαναληπτικού ή τι κάννες του δίκαννου. 

19. ΜΗΝ αφήνετε το όπλο σας στο αυτοκίνητο, στο εξοχικό και σε μέρος που δεν το ελέγχετε απόλυτα. Σε περίπτωση κλοπής του ενδέχεται να διωχθείτε ποινικά για πλημμελή φύλαξη. 

20. ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΣΤΕ τα όπλα που δεν χρησιμοποιείτε συχνά, αφαιρώντας την πάπια από το δίκαννο και την σκανδαλοθήκη από το αυτογεμές ή το επαναληπτικό. 

Μπάμπης Αιγινήτης

Πηγή: http://www.hunter.gr/index.php?a=1&b=1&c=safety1

Τελευταία Προϊόντα

GAM10-005354
Αεροβόλο GAMO Big Cat 1000 5.5mm
Τιμή πώλησης 209,90 €

21316422_1470684913014776_7256137400608742519_o
Ορειβατικό Μποτάκι PIGPRINT Moonpig II Brown Νο44
Τιμή πώλησης 49,90 €
Βασική τιμή με ΦΠΑ 79,90 €

Κορυφαία Προϊόντα

Στο Kapoulitsas-outdoors.gr χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία πλοήγησης σας.